![]() |
دو شنبه 18 آبان 1394 |
با اين حال رئیسجمهور در سخنان خود در اينباره تصریح کرد: انقلابی بودن در مطبوعات و رسانهها به معنای آن است که واقعیتها را به خوبی بیان کنیم و اگر کار بزرگی را ملت بزرگ ایران انجام داد، آن کار ملت را کوچک نکنیم. وی ادامه داد: برخی رسانهها با پول ملت و بیتالمال اداره میشوند. با پول ملت و حاکمیت علیه افتخار حاکمیت و با پول دولت علیه دولتی که منتخب مردم است، عمل نکنیم، هیچ اشکالی ندارد که فردی با پول شخصی مخالف دولت باشد اما اگر با پول مردم میخواهیم علیه راه مردم اقدام کنیم با اجازه چه کسی این کار انجام میشود و این نمیتواند برای جامعهای قابل قبول باشد.
اين سخنان رئيسجمهور باز هم نشان داد كه دولت تحمل شنيدن صداي انتقاد را ندارد و صريحاً تاكيد میكند كه يارانه مطبوعات نمیتواند به مطبوعات منتقد تعلق گيرد و تنها تملقگويان از دولت هستند كه فرصت ابراز وجود پيدا ميكنند .
اين در حالي است كه يکی از شعارهای دولت یازدهم که علیرغم عمل نشدن مکرر به آن در موارد مختلف هنوز هم از سوی رئیسجمهور تکرار میشود واژه میانهروی و اعتدال است. اما اختصاص یارانه مطبوعات با خطکش رسانههای منتقد و یا همسو از سوی دولت یازدهم شعارهای این مجموعه با محوریت توجه یکسان به رسانهها را به اندازه وعدههای انتخاباتیای که اعتقادی به آن وجود ندارد، تقلیل داده است.
در اين ميان به نظر میرسد همه رفتارهای دولت در برخورد با رسانههای منتقد به دلیل ترس دولت برای از دست دادن طرفداران خود است.
بسياري بر اين باورند كه از آنجایی که دولت با اندک فاصلهای از رقبای خود رای آورد، در میان جامعه طرفدار خود عدم همبستگی و فضای غیرچسبنده وجود دارد و به همین دلیل در مواجهه با رسانههای منتقد بسیار زود رنج و حساس است و کوچکترین نقد را تحمل نمیکند و میخواهد جلوی آن را از هر طریقی شده بگیرد.
حالا شاهدیم که برخلاف سخنان رئیس جمهور که توصیه به نقد منصفانه در فضای ادب میکند بارها خود ایشان منتقدان را با الفاظ ناپسند نوازش کردند. دولت نه تنها تحمل رسانههای منتقد را ندارد بلکه تحمل رسانههای مستقل و غیردولتی را نیز ندارد و اگر رسانههای مستقل هم وارد خطوط قرمز دولت شوند با آنها برخورد میشود. دولت در زمینه آزادی شعار میدهد ولی حاضر نیست هزینه آن را بپردازد.
در همين زمينه عشرت شايق عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی گفت: اقدامات دولت علیه منتقدان از دوگانگی گذشته و به یک «پارادوکس به توان دو» رسیده است.
وي با اشاره به اظهارات رئیسجمهور در افتتاحیه بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات مبنی بر اینکه توقیف باید آخرین راهکار برای برخورد با مطبوعات باشد، گفت: به نظر میرسد برخی نظریات و صحبتهای بیان شده از سوی رئیسجمهور تنها برای برخی رسانهها نسخهپیچی میکند. وی ادامه داد: این اظهارات در ظاهر به صورت عمومی بوده و همه مطبوعات را در بر میگیرد ولی در زمان اجرا با بخشینگری کامل اجرا میشود.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با بیان اینکه برخی اظهارات صورت گرفته درباره منتقدین از سوی مسئولان جای تأسف، تعجب و تأمل دارد گفت: جامعه ما همواره نیاز دارد که ادبیات گفتاری و رفتاری مسئولان با یکدیگر منطبق باشد چون اگر این دو انطباق نداشته باشند در ذهن جامعه پارادوکسهای زیادی ایجاد شده و در ادامه هزینههای زیادی نیز به وجود میآید.
وی تصریح کرد: نتیجه این تناقض و برخوردها این میشود که امروز شاهدیم بخش اعظمی از مطبوعات، خبرگزاریها و سایتهای مؤثر کشور در نمایشگاه مطبوعات حضور پیدا نمیکنند که مشخصا این عدم حضور پیامهای زیادی برای دولت درپی دارد.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با انتقاد از فشار بر رسانههای منتقد در دولت فعلی اظهار داشت: ما شاهدیم که برخی رسانهها و خبرگزاریها در موارد بسیاری مورد شکایت قرار گرفته و در زمینههای صنفی نیز حمایت نمیشوند که این اقدامات علامت سوالهای بسیاری را به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه برخورد دولت با رسانههای منتقد چکشی است، اظهار داشت: در ابتدای دولت وقتی صحبتهای آقای روحانی علیه منتقدین را میشنیدیم واقعا تعجب میکردیم و حتی به شخصه احساس میکردم که شاید متنی را به آقای روحانی دادهاند و وی اصلا به مفهوم کلمات دقت نمیکند ولی تکرار این مسئله نشان داد که موضوع چیز دیگری است.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی بی سواد و افراطی خواندن منتقدان را یک اتهام بزرگ خواند و افزود: البته باید دید که تعریف بیسواد در دائرة المعارف آقای روحانی چیست؛ اگر نظر ایشان این باشد که آنهایی که در آکسفورد درس نخواندهاند بیسوادند ما افتخار میکنیم که انگلیسی نبوده و در این کشور درس نخواندهایم.
شایق اضافه کرد: اینکه کسی بگوید اگر دیگران آنچه من بیان میکنم را تأیید نکنند بیسواد هستند جای تأمل و تعجب دارد و باید از طرف مقابل سوال کرد که سواد را چگونه و با چه میزانی تعریف میکند.
وی تصریح کرد: یکی از کاربردهای سواد بالا بردن سطح فکر و اندیشه مردم است و راه رسیدن به این مسئله نیز اعلام مشکلات و ایرادات است. پس اگر کسی از منتقد خود تشکر کند در واقع در حال قدردانی از دیدهبانی هوشیارانه آن فرد برای حل مشکلات کشور است.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی انتقادهای مطرح شده در دو سال گذشته را انتقادهایی به همراه راهکار دانست و افزود: قطعا ما نیز کسی را که نق میزند منتقد نمیدانیم اما کسانی که امروز متهم به بیسوادی شدهاند افرادی هستند که نقد همراه با پیشنهاد را مطرح نمودهاند.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که چه نمرهای به دولت در مواجهه با منتقدانش میدهید، خاطرنشان کرد: کارنامه دولت در مواجهه با منتقدین قابل نمره دادن هم نیست اما اگر بخواهیم نمرهای بدهیم قطعا نمره تجدید بدون تبصره به دولت اعطا خواهد شد.
از سوي ديگر فاطمه آليا نماينده مردم تهران و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه تاریخ مصرف برخی اظهارات در استقبال از انتقاد از مسئولان تمام شده، گفت: مسئولان نباید برای برخی رسانهها مادر و برای برخی دیگر زنبابا باشند.
وي با اشاره به اظهارات رئیسجمهور در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات گفت: اینکه آقای رئیسجمهور از نقد استقبال میکند و میگوید که بستن نشریه و برخوردهای اینچنینی باید مرحله آخر در برخورد با نشریات باشد شعار زیبایی است اما واقع امر این است که تاریخ مصرف این گونه حرفها برای مردم تمام شده چراکه در عرصه عمل آثاری از آن را نمیبینند.
وی ادامه داد: این اظهارات آقای رئیسجمهور در حالی است که مشاهده میشود نشریات منتقد حتی زمانی که انتقاد آنها در راستای مطالبات مردم و آرمانهای نظام است و انتقادات آنها برای برخی دولتمردان خوشایند نیست، در قدم اول توقیف میشوند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: علیرغم شعارهایی که داده و ادعاهایی که مطرح میشود ما کمتر شاهد تحمل انتقادات از سوی مسئولین دولتی هستیم، از سوی دیگر آنچه که جامعه رسانهای ما را آزرده میکند یک بام و دو هوای مسئولین مربوطه در برخورد با رسانههاست.
آلیا اضافه کرد: ما در مواردی شاهدیم برخی رسانههای ساختارشکن اهانت به اهلبیت عصمت و طهارت و آرمانهای مقدس مردم را در دستور کار خود قرار میدهند و در این موارد ما شاهد برخورد همراه با نوازش آنها از سوی مسئولین هستیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: اینکه مسئولان دولتی یک رسانه را فرزند خود بدانند و رسانه دیگر را فرزند خوانده با یکپارچگی مجموعه نظام سازگاری ندارد؛ معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد باید گذشته را جبران کند.
آلیا خاطرنشان کرد: طبق گزارشات واصله از فضای رسانهای کشور هجمهها بر علیه منتقدین زیاد است و این رسانهها با عبارات ناشایستی همچون بیسواد و بیشناسنامه از آنها یاد میشود. وی افزود: این فضا در ارتباط با رسانهها در شأن نظام جمهوری اسلامی نیست. جامعه ما جامعه بابصیرتی است و در شرایط فعلی در جایگاهی قرار دارد که الگویی برای سایر جوامع اسلامی است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: این اقدامات ناخوشایند فضای رسانهای کشور را خدشهدار میکند و برخوردهای نامناسب با رسانههای منتقد از سوی مسئولان دولتی بیانصافی و کملطفی در حق جامعه رسانهای کشور است.
آلیا خاطرنشان کرد: علاوه بر برخوردهای نامناسب با رسانههای منتقد ما شاهد قطع یارانه برخی از آنها از سوی دولت هستیم و در واقع این رسانهها هم از لحاظ معنوی هم از لحاظ مادی تحت فشار قرار میگیرند و این در نظام جمهوری اسلامی پسندیده نیست که صاحبان قدرت طبق خواسته خود و اهداف گروهی و جناحی خود عمل کنند.
توقيف بايد آخرين كلمات در رسانه باشد
از سوي ديگر رئیسجمهور با تاکید بر اینکه کلمه تعطیل یا توقیف باید آخرین کلمات در یک رسانه باشد، گفت: ما در کنار نهاد رسانه نیازمند نظام مطبوعاتی شفاف با قوانین و مقررات روشن هستیم.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه برای ورود به عصر و دنیای جدید نیاز به توسعه داریم، گفت: تردیدی نیست که مسیر و راه ورود به توسعه رسانه است. البته برای یک کشور مهمتر از اینکه یک رسانه داشته باشد، نهاد رسانه است. رسانهای که دارای سوابق بلند، با هویت، نگاه و دیدگاه خاص خود باشد.
وی بدترین جوانمردی را جوانمردی مطبوعات و رسانهها عنوان کرد و گفت: رسانهای که هنوز متولد نشده، بال و پر نگشوده و خود را به خوبی معرفی نکرده به دلایل واهی دچار تاخت و تاز دیگران قرار میگیرد، کلمه تعطیل و توقیف باید آخرین کلمات در یک رسانه باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه ما همانطور که نیازمند به نهاد رسانه هستیم نیازمند به نظام مطبوعات نیز هستیم، گفت: ما نیازمند نظام مطبوعات شفاف، روشن با قوانین و مقررات روشن هستیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: هر مأمور امنیتی که نمیتواند معیاری برای مطبوعات و نشریات باشد و ما نیازمند آن هستیم که نظام، قانون و مقررات یکسانی را برای همه در برابر قانون داشته باشیم و این افتخار قانون اساسی کشور ما است که میگوید همه افراد و حتی رهبر معظم انقلاب در برابر قانون یکسان هستند و این افتخار اسلام است.
روحانی ادامه داد: مگر قابل تحمل است که در کشوری برخی رسانهها برای همیشه از تنبیه و توقیف و تعطیل و تهدید مصون باشند و یک حاشیه امن امنیتی دائمی برای آنها مقرر شده باشد که نه تنها هرچه میخواهند بگویند بلکه گاهی به عنوان پلیس مخفی عمل کنند. وی خاطرنشان کرد: از مطالعه برخی از نشریات متوجه میشویم که فردا چه کسی دستگیر میشود، کجا تعطیل میشود و آبروی چه کسانی باید رفته شود در حالی که ما نشریات و رسانهها را برای آگاهی مردم داریم.
رئیسجمهور تصریح کرد: عدهای ادعای انقلابیگری دارند اما انقلابی بودن به چه معناست، انقلابی بودن به معنای اخلاق است و مردم ما انقلاب کردند تا اخلاق اسلامی در این کشور حاکم شود، موازین اسلامی در کشور معیار باشد و خون مردم، اموال و آبروی مردم محفوظ بماند و انقلابی بودن به معنای دروغ نگفتن، به دیگران تهمت نزدن است و انقلابی بودن به معنای آن است که چهره بزرگ نظام را که در انقلاب، دفاعمقدس و سازندگی برای کشور تلاش کرده است را حفظ کرد.
وی ادامه داد: انقلابی بودن به معنای به مردم امید دادن، اعتماد دادن است، از پایگاهی یک بخش از حکومت به بخش دیگری از حکومت حمله میکند و آیا این به معنای انقلابی و انقلابیگری است. یک وقتی در برخی نوشتهها هماهنگی راهبردی داشتیم که اصل بسیار مهم برای وحدت جامعه و حکمرانی سالم بود اما گاهی معکوس این جمله را مشاهده میکنیم و ناهماهنگی راهبردی وجود دارد که این بزرگترین خطری است که میتواند یک کشور و جامعه را تهدید کند.
رئیسجمهور با بیان اینکه دستگاه قضایی ما باید مأمن جامعه باشد، خاطرنشان کرد: اگر نمک سالم باشد، هر چیزی اشکال داشته باشد میتوان جلوی آن را گرفت اما اگر نمک فاسد شود کار بسیار سخت میشود، دستگاه قضا پایگاه امن مردم است، چراکه قاضی مأمن جامعه است و بسیار مهم است که جامعه ما احساس امنیت، یکسانی در سراسر دستگاههای کشور به ویژه دستگاه قضا داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر عدالت برقرار شد، آنگاه ما بهتر میتوانیم از فکر و اندیشه بهرهبرداری کنیم و برای آگاهی جامعه تلاش کنیم، امروز تقریباً رسانههای یک طرفه به سمت پایان یافتن است و همه رسانهها دو طرفه هستند، مردم هم اظهارنظر میکنند نه در سایتها، شبکهها حتی کنار گیشه روزنامهفروشی با خریدن و یا نخریدن اظهارنظر میکنند.
روحانی تصریح کرد: این اقتصاد تحرک پیدا میکند اما معنای آن این نیست که هیچ بیماری دیگر و هیچ مشکلی وجود ندارد، آنچه ما میتوانیم در عرصه بعد از تحریم مشکلات جامعه را حل و فصل کنیم، اولین قدم در همه بخشها و اقتصاد، امید به آینده است که بزرگترین عمل ضد انقلابی ایجاد یأس است و آن روزنامه، سایت به معنای واقعی کلمه ضد انقلاب است که وقتی آن را میخوانید چیزی از ما کم میشود و امید و اعتماد را از ما میگیرد.
به نظر میرسد این اظهارات رئیسجمهور را بیارتباط با دستگیری برخی روزنامهنگاران نفوذی در روزهای اخیر نبوده و شاید رئیسجمهور با این اظهارات میخواهد تذکری به بازداشت شدن این افراد بدهد چون پیش از این نیز در سخنرانی خود در هیأت دولت تعرضی به بازداشتهای اخیر و مسئله نفوذ داشت.
سخنان رئيسجمهور در انتقاد از دستگيريهای اخير عوامل نفوذي نيز جاي تعجب دارد چرا كه اين دستگيريهای سياسي نبوده بلكه امنيتي تلقي میشده است . علاالدين بروجردي رئیس کمیسیون امنیت ملی با اشاره به بازداشت برخی عوامل نفوذی در رسانههای داخلی گفت: این گمانهزنیها که گفته میشود این دستگیریها سیاسی و مربوط به برجام است، قضاوت عادلانه و واقعبینانهای نیست.
وي با اشاره به بازداشتهای اخیر برخی عوامل نفوذی در رسانههای داخلی، گفت: در کنار وزارت اطلاعات یکی از مأموریتها و مسئولیتهای سپاه پاسداران حفظ امنیت کشور است.
از سوي ديگر اسماعيل كوثري عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر همین اساس یادآور شد: نمونه نفوذ دشمن به کشور همین روزنامهنگارانی بودند که اخیرا توسط اطلاعات سپاه بازداشت شدند که بعداً هم گفته شد برای این روزنامهنگاران از خارج از کشور پول هم واریز میکردند.
وي با اشاره به هشدارهای مکرر مقام معظم رهبری درباره نفوذ آمریکا به ایران به بهانه برجام، اظهار داشت: درباره این هشدار مقام معظم رهبری هم دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی و هم مردم باید مراقبتهای لازم را داشته باشند.
وی افزود: دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی به صورت خاص باید بدانند هشدارهای رهبر انقلاب درباره نفوذ آمریکا به بهانه برجام جدی است، دشمن افرادی را به صورت خاص به داخل کشور میفرستد یا افرادی را از داخل انتخاب میکند که خواستههای آنان را تأمین کنند.
از هفته آينده كيك زرد را میگيريم و UF۶ میفروشيم
رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه تجارت در حوزه هستهای را به دست آوردهایم، گفت: ما از هفتههای آینده UF۶ را میفروشیم و کیک زرد را میگیریم یعنی در بازار تجارت هستهای وارد میشویم.
وی افزود: نه تنها سانتریفیوژهای ما میچرخد بلکه از این پس سانتریفیوژهای بسیار مدرنتر ما به چرخش در میآید. به محض اینکه این توافق اجرایی شود از همان روز اول گاز UF۶ برای اولین بار در سانتریفیوژهای IR۸ تزریق خواهد شد و با IR۸ غنیسازی در حد آزمایشگاهی آغاز میشود.
وی با بیان اینکه انتقاد حق همه است، اظهار داشت: نقد کردن حق مطبوعات و رسانهها است اما همانطور که در تابلو این نمایشگاه آمده است، نقد منصفانه باید باشد. البته باید پاسخ آن نقد نیز مسئولانه، درست و صحیح باشد. همه ما باید نقادی کنیم، دولت باید نقد شود، قوه قضائیه باید نقد شود و مجلس باید مورد نقد قرار گیرد. اسلام از این بالاتر میگوید از اینکه امام مسلمین هم باید نقد شود منتهی نقد باید باشد نه اتهام و تخریب و تهمت و دروغ.
روحانی با بیان اینکه در این وضعیت آیا درست است رسانههای ما فقط از نقد آغاز کنند، گفت: آیا درست نیست رسانههای ما واقعیات را بگویند بعد به نقد و به راهحل برسند و در مجموع به مردم امید دهند به جای آنکه از آغاز تا پایانش یأس باشد.
رئیسجمهور با بیان اینکه تعداد رسانههایی که ناامیدی را به جامعه تزریق میکنند محدود است، گفت: اما آنانی که به نفع مردم تلاش میکنند، عددشان بالاست. البته ما از همه اینان تشکر میکنیم چه حامی چه منتقد با هر لحنی باشد. اما نمیتوانم از کسی که اخلاق حرفهای مطبوعات را زیر پا میگذارد و کسی که بذر نا امیدی را در جامعه میپاشد، تجلیل کنم.
روحانی ادامه داد: این درست است که همیشه باید مراقب و مواظب باشیم اما چه دلیلی دارد مردم را بیجهت بترسانیم؟ به چه دلیل تصاویر سیاه را برای جامعه ترسیم میکنیم. بیتردید ما امروز بعد از ۲۶ ماه شرایط بهتری داریم، شرایط بینالمللی و اجتماعی ما بهتر است، وحدت و انسجام ما و امید مردم به مشارکت بیشتر است. در شرایطی هستیم که مردم بیشاز گذشته آماده حرکت اقتصادی در جامعه هستند.
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت در زمینه مطبوعات قدمهایی را برداشته است گفت: این دولت یارانهها را شفافسازی کرده است و راه را برای گرفتن امتیاز و مجوز یک نشریه کوتاه کرده است. در آینده باید یارانهها به سمت توسعه چاپ و به سمت ساماندهی توزیع حرکت کند تا جای یارانه نقدی را بگیرد. باید کاری کنیم همه در فضای رسانه بتوانند حضور پرنشاط و شادابی داشته باشند
نظرات شما عزیزان:
![]() نویسنده : امید خسروی
![]() |